tHE TrANsieNCE

the transience of existence, a precious gift~

Monday, April 12, 2010

jasa anak?



mustashfa amir rashid, qism a6fal
(amir rashid hospital, department of pediatrics)

beza daripada pesakit2 lain. atas katil tu, budaknya 'besar', bukan macam kanak-kanak lain dalam wad. tak menangis, tak bersuara, tak bergerak. ibu dia peluk macam bantal peluk.

'ehh... CP (cerebral palsy). kaki dia kejang' kata shuk

doktor tanya beberapa soalan pada ibu. kitorang semua tenung fail yang terbentang

'case of leukodystrophy... patient was doing well until he stopped walking at the age of 1 yr 5 mo'

sekarang umurnya 9 tahun. admitted sebab chest infection.

doktor pindah ke patient lain. termanggu sekejap, spontan aku tertanya si ibu,

'be7ki?' (die boleh cakap?)

'la', 7atta 3uyunuh ma bishufu' (tak, mata dia pun x boleh lihat)

'besma3 huwa?' (die boleh dengar x?)

'aa, besma3' (boleh, die dengar)

kami belek2 fail, kemudian CR kami bagi 'lecture' ringkas pasal leukodystrophy disorder secara curi2 (ya3ni, sambil doktor cek patient lain sambil kita wat 'program ilmiah')

progressive loss...
body tone, movements, gait
speech, ability to eat
vision
hearing
behavior...
often a slowdown in mental and physical development

sepanjang tempoh ni, si ibu menyaksikan anak yang semakin hari semakin tidak bermaya. sudah bagaikan patung, tidak mampu berbuat apa2.

ketika itu kasih ibu memang menakjubkan aku. sepanjang masa tidak melepaskan anaknya, seolah2 tubuh mereka bercantum

pusat perubatan universiti malaya, PPUM
general medicine ward, 10U


grand round with prof, HO, MO...

katil pesakit wanita, previous recurrent strokes, admitted sebab penjaga dia perasan decrease response & hypoglycemic (also diabetic patient)

'M, M... bangun...' seorang MO cuba kejut sambil menekan2 atas sternum
(eye opening to pain)

tak bangun. mata sikit pun x buka. tidur macam bayi

'kenapa masih simpan dia dalam wad?'
(glucose has been corrected)

'what do her childen expect from us? return her back to as before? if they want to do something they should have done that (taking care of their mom) long ago.

diorang kene faham mak diorang tak boleh kembali macam dahulu'
(i repeat, she had multiple strokes)

'ramai hantar parents ke hospital supaya ada orang jagakan. this is not the place'
(means: if nothing left to be treated, no hospital stay)

'siapa tahan jaga mak macam ni 24/7? kalau saya pun x larat...'
(please notice: old patient sleeping all the time, no/minimal response, limb contractures... previous penjaga quit sebab tak tahan jaga)

'call her daughter and ask dr C to talk with her'
(counselling)

PPUM, lecture hall
geriatric lecture: dementia
(geriatrics: kes orang2 tua)

prof, 'any of you remember that your parents were the ones who cleaned your underbellies?'

'who here didnt have a mother who wipe it for him?

'can you do that for them??"

silence...


PPUM, 10 U

dr C,
'old people are similar to babies, except that babies grow to become better while they are the opposite '


dan kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dengan bersusah payah, dan melahirkannya dengan susah payah. Masa mengandung sampai menyapihnya selama tiga puluh bulan, sehingga apabila dia (anak itu) dewasa dan umurnya mencapai empat puluh tahun, dia berdoa,

'Ya Tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua-dua orang tuaku, dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau redhai, dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai ke anak cucuku. Sungguh, aku bertaubat kepada Engkau, dan sungguh, aku termasuk dari kalangan muslimin'

al-A7qaf; 15
















4 Comments:

Blogger ishikawa said...

huhu...
jui.. post ni mengingatkan kita satu perkataan..

HOMESICK...

semoga Allah memberi ganjaran yang sebaik-baiknya buat kedua-dua orang tua kita..

ameeen..

“Sungguh hina, sungguh hina, sungguh hina!” Baginda ditanya: “Siapakah wahai Rasulullah (yang hina itu)?” Baginda menjawab: “Orang yang mendapati orang tuanya dalam keadaan tua, sama ada salah seorang atau kedua-duanya, kemudian dia tidak memasuki syurga.” – Hadis riwayat Muslim di dalam Sahihnya, no: 2551

1:50 PM  
Blogger yellowrose said...

menyentuh hati ku

3:14 PM  
Blogger jui said...

tok aji kite masuk hospital minggu lepas, ayah cakap ada phlegm x bole expectorate

dulu masa kecik2 tok la yg rajin buatkan air milo, jaga cucu2

mane la anak2 & cucu2 yg ramai, smpai cicit pun dah ada... semua sibuk dgn urusan dunia (termasuk aku)

*homesick*

sebenarnya kat malaysia kita pernah tgk kes lagi sedih dari ni, ibu stroke + gastric CA menangis mcm budak kecil just bile nampak anak2 dia datang jenguk. selama dia kat hospital xde sapa dtg ziarah

banyak2 kes. dari sudut medical student. belum sebagai doktor yg perlu main peranan

7:51 PM  
Anonymous farah said...

jui, i miss my parents lagi2 time nak exam ni..mama kata tunggu mama dtg joden nak masakkan for u banyak2..tunggu kejap je lagi.sedih plak rasa :(

9:29 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home